Meer dan 40 jaar ervaring in het verhandelen van kunst en antiquiteiten

Jos en Carla Ott van Fine Arts in Zutphen

Sinds 1972 zijn Jos en Carla Ott actief in de wereld van kunst en antiek. Dit alles komt voort uit een familietraditie, die al sinds 1890 succesvol is en behoort daarmee tot één van de weinige nog overgebleven gespecialiseerde firma's in oude kunst en antiek in Nederland, die kan bogen op zo'n lange geschiedenis.

De firma heeft zich altijd gericht op een diversiteit aan objecten, hoofdzakelijk uit de 17de tot en met de 19de eeuw, met als speerpunt de 18de eeuw, zoals meubelen, klokken, schilderijen, sculpturen, zilveren voorwerpen, Chinees, Japans en Europees porselein, Delfts aardewerk, glas en vuur-vergulde objecten. Kortom alles wat men in een interieur kan aantreffen.

In talloze museale en particuliere collecties in binnen- en buitenland zijn objecten te vinden die sinds de jaren ’70 van deze firma afkomstig zijn. kijk hier voor een overzicht. 

Hoewel zij inmiddels hun bedrijfsactiviteiten hebben beëindigd, willen zij toch in voorkomende gevallen hun uitgebreide kennis en lange praktijkervaring nog delen met mensen die een beroep op hen willen doen.

Zo kunnen zij als één van de weinige generalisten in Nederland op het gebied van oude kunst en antiek op speciaal verzoek en uitsluitend op afspraak nog taxaties voor u uitvoeren van waardevolle objecten die zich in een inboedel bevinden.

Zij kunnen u dan adviseren bij het afwikkelen van nalatenschappen (waaronder het vaststellen van de actuele marktwaarde). Ook kunnen zij u deskundige hulp bieden bij het vormen van een collectie. 

In 1977 werd Jos Ott door de Arrondissementsrechtbank te Zutphen (Gelderland) beëdigd als jongste (25 jaar!) makelaar-taxateur in Nederland op het gebied van alle onderdelen in oude kunst en antiek.

 

 

Een korte geschiedenis

Voor het begin van de geschiedenis van de firma Ott moeten we terug naar het jaar 1890. In het sterfjaar van Vincent van Gogh startte Frans Ott, de zoon van een kunstdraaier, een kunst- en antiekhandel. 

      
L.H. ('Leo') Ott
(1827-1886)

Kunstdraaier
F.J.H. ('Frans') Ott 
(1863-1928)
 De zaak in Brummen ca. 1910


Als locatie koos hij voor het idyllische dorp Brummen in de provincie Gelderland. De zaak was gelegen aan de doorgaande straatweg van Arnhem naar Deventer. Doordat deze streek is omgeven door prachtige kastelen, landgoederen en fraaie herenhuizen bleek al spoedig dat deze locatie een zeer goede keuze was.

De zaak kende een explosieve groei en weldra was er klandizie uit binnen- en buitenland. Er werd gehandeld in meubelen, kunstnijverheid en schilderijen. Ook was er een zeer uitgebreid eigen restauratieatelier.

In 1928 overleed Frans en werd de firma voortgezet onder leiding van de oudste zoon, Antoon, bijgestaan door de veertien jaar jongere broer Frans jr. Na de moeizame jaren dertig goed te zijn doorgekomen, wist Antoon de zaak na de Tweede Wereldoorlog in korte tijd wederom tot grote bloei te brengen. Ook de broer van Antoon, Frans jr. begon een antiekzaak in Brummen en verruilde deze locatie in 1954 voor het nabijgelegen Zutphen. 

A.L.H.A. Ott (Antoon)   Het pand van Ott in 1955 te Brummen   Toonzaal A.L.H.A. Ott in Brummen 
A.L.H.A. ('Antoon') Ott
(1893-1967)
(Foto Brouwer Brummen)
De zaak in Brummen ca. 1955
(Foto Brouwer Brummen)
 
Toonzaal boven ca. 1955


In 1967 overleed Antoon en kwam er een kortstondig einde aan de kunsthandel via deze lijn. Alleen de zaak van Frans jr. bleef bestaan. Vijf jaar later, in 1972 pakte de toen pas 21-jarige zoon van Antoon, Jos Ott samen met zijn vrouw Carla, gestimuleerd door Frans jr., de draad weer op en startte eveneens een zaak in Zutphen. In deze fraaie historische binnenstad voerden zij vele jaren een handel in kunst en antiquiteiten in het monumentale pand, vanouds genoemd "Die Gulden Helm".

Vanaf 1 augustus 2016 zijn zij verhuisd naar een monumentaal pand in het hart van het middeleeuwse centrum van het nabijgelegen Doesburg (het voormalige Stadsvleeshuis aan de Roggestraat).

Dat Jos Ott als derde generatie al op heel jonge leeftijd over een goede kennis op het gebied van kunst en antiek beschikte werd in 1977 bevestigd, toen hij op dat moment werd beëdigd als jongste (25 jaar!) taxateur in Nederland op het gebied van alle onderdelen in oude kunst en antiek. 

Thans is hij nog één van de weinige generalisten in Nederland.

Ott was deelnemer van de Oude Kunst- en Antiekbeurs in Delft, PAN Amsterdam, Kunst- en Antiekbeurs te 's-Hertogenbosch en de antiekbeurs van België in "Tour & Taxis" te Brussel.

          

 

Enkele pagina's uit het gastenboek ca. 1915 - 1930

         


         

 

Worden de afbeeldingen niet vergroot weergegeven, klik dan hier.

 

Een impressie van verkochte objecten